pondělí 15. září 2014

Podzimní inspirace tradiční čínskou medicínou

Jak jíst na podzim podle tradiční čínské medicíny

Tradiční čínská medicína rozděluje rok na 5 ročních období, mezi které řadí i pozdní léto. Každému období jsou také přiřazeny zpravidla dva orgány, které jsou v té době nejnáchylnější a je proto dobré je vyživovat. Pokud vás zajímá, jak tyto orgány vyživovat, není potřeba dlouze přemýšlet a studovat, pokud jíte sezónní potraviny, neuděláte chybu. Právě dozrálé potraviny čerstvě po sklizni obsahují maximum živin, vitamínů a minerální látek, které pak dlouhým skladování ztrácejí.

Na podzim jsou podle tradiční čínské medicíny nejvíce zatíženy slinivka a slezina. Slinivce je přiřazena sladká chuť, proto je vhodné ji zejména v této době vyživovat sladkými chutěmi. Nesmí to ovšem být cukr, bílý ani třtinový, vhodná nejsou ani žádná jiná sladidla a už vůbec ne sladidla umělá. 
Jak si teda osladit život bez cukru? Vyzkoušejte sladkou zeleninu, která právě dozrává a je všude k dostání, jako třeba dýně, řepa, mrkev a jiné. Pokud tuto zeleninu tepelně upravíte, získá na sladkosti, zejména pokud ji upečete nebo podusíte s trochou vody. Jemně sladkou chuť mají třeba i pečené brambory, pečený pastinák. Myslíte, že chuť zeleniny je málo sladká a nevýrazná? V porovnání s cukrem nebo medem jistě ano, zkuste ale na pár dní cukr vynechat a uvidíte, jak se vám bude zdát pečená řepa sladká. Navíc pokud zeleninu jemně osolíte, sladkost zeleniny ještě zvýrazníte.

Pro lidi s hodně oslabenou slinivkou je dýně těžko stravitelná, proto je vhodné ji jíst jen v menším množství a zaměřit se nejprve na regeneraci slinivky a posílení dráhy sleziny, která je podle čínské medicíny zodpovědná za správné fungování trávení. Toho docílíme omezením spotřeby (zejména živočišných) tuků, vyřazením bílého i třtinového cukru, omezením medu a zařazením většího množství tepelně upravené nasládlé zeleniny a tepelně upraveného ovoce (podušené neslazené hrušky, jablka, švestky) Dále je vhodné vyřadit bílou mouku a výrobky z ní a nahradit je celozrnnými obilovinami (jáhly, pohanky, celozrnná rýže, kroupy pšenice,oves...)

V období babího léta a začátku podzimu je nejvyšší čas začít omezovat ochlazující čerstvé saláty a čerstvou letní zeleninu (rajčata, okurky apod.) a nahrazovat je tepelně upravenou (zejména zeleninou,která dozrává na podzim), která tělo zahřívá.

Tradiční čínská medicína zná i různé konstituční typy, kterým přizpůsobuje dietní doporučení. Možná sami víte, že někdo nedá dopustit na maso, jiný se cítí nejlépe, když jí pouze vegetariánská jídla. Pokud jí oba jídla kvalitní vařená z dobrých surovin a zvolená strava odpovídá jejich konstitučnímu typu, budou oba velmi dobře prospívat na zcela odlišných doporučeních.
Takže přesto, že TČM doporučuje v období nacházejícího podzimu ubírat na syrové stravě, ubírat ochlazujících potravin a přidávat potraviyn zahřívací a tepelně upravované, vzájemný poměr těchto potravin bude pro různé lidi různý.

Příklady ochlazujících potravin:
mléko a mléčné výrobky
citrusové plody
banány
zelený čaj
samozřejmě zmrzlina, nanuky, mražené ovoce
studené nápoje

Příklady zahřívacích potravin:
maso, zejména hovězí a vepřové
koření - pepř, zázvor, skořice, hřebíček, nové koření
pečená, dušená a vařená zelenina a ovoce
vývary

Skvělý recept vhodný pro toto období najdete zde. Pokud použijete nasládlé druhy zeleniny jako různé druhy dýní, řepu, pastiňák, mrkev získáte velmi výživné jídlo, které vás zahřeje a vyživí slinivku.

skvělé je také Carpaccio z červené řepy, Bramborové a zeleninové Bramborové a zeleninové domácí lupínky nebo si zkuste upéct Mrkvové sušenky

Můžete si také připravit skvělý dezert podušením nyní dozrávajícího ovoce (jablka, hrušky, švestky) v malém množství vody. Můžeme dochutit zahřívacím kořením jako je skořice, hřebíček, badyán a ochutíme špetkou soli, která zvýrazní sladkost ovoce. 



Žádné komentáře:

Okomentovat