sobota 10. ledna 2015

Jak na zeleninu v zimě?

Výživová doporučení jsou jíst minimálně třetinu jídla, které přijmete, ve formě zeleniny. Já doporučuji příjem zeleniny ještě vyšší, ideálně by měl tvořit až polovinu toho, co sníte. Kde ale v zimě zeleninu vzít? Možná, stejně jako já, odmítáte jíst skleníková rajčata a papriky, které chutnají jako umělá hmota, dopravovala se k nám tisíce kilometrů, vyrostla pod umělým světlem a na umělých hnojivech. Taková zelenina podle mne není ani zdravá ani chutná a už vůbec ne ekologická.
Čínská medicína nedoporučuje jíst v zimě téměř žádnou syrovou zeleninu, protože ta tělo příliš ochlazuje a zatěžuje trávení. I naši předci, kteří ještě byli nuceni jíst pouze to, co bylo uskladněné, jedli zejména tepelně upravenou zeleninu, doplněnou o zeleninu kvašenou. A to je ta nejlepší cesta i pro nás, přesto že v supermarketech můžeme koupit cokoliv si usmyslíme. Doporučuji tedy
nakupovat i v zimě zeleninu místní, sezónní (tj. uskladněnou mrkev, celer, petržel, dýně, červenou řepu, kapustu, pórek...), případně zřídka doplnit pro obměnu nějakou zeleninou zahraniční (květák, brokolice, bílá ředkev). Farmářských obchůdků je už zejména v Praze a okolí dostatek, doporučit můžu i www.svetbedynek.cz, kde si můžete vybrat kvalitní českou (i zahraniční) zeleninu a firma vám zboží doveze až domů nebo pošle kurýrem. Takže kde a jak nakoupit dobrou českou zeleninu víme, ale co s ní, aby se nám nepřejedla?
Na zimu jsou podle mě ideální zeleninové polévky, zahřejí a zárověň vám pomůžou sníst celkem velké množství zeleniny a máte poměrně rychlou večeři (případně i snídani, jak to doporučuje makrobiotika a tradiční čínská medicína).

Tipy na zeleninové polévky najde zde

Další recepty na zeleninová jídla najdete u mne na blogu, např. carpaccio z červené řepypečená zelenina.

Dalším výborným způsobem,  jak do sebe dostat v zimě zeleninu, je kvašená zelenina. Je velmi zdravá, plná vitamínů. enzymů a bakterií mléčného kvašení. Pozor ale na kupované kysané zelí, které díky konzervaci a sterilizaci mnohdy moc zdraví prospěšných látek neobsahuje, zato v něm někdy můžete najít spoustu éček. Proto dobře čtěte složení a nebo ještě lépe si svojí kvašenou (rychlokvašenou) zeleninu udělejte sami podle tohoto návodu.

No a posledním tipem jsou klíčky. Návod, jak si je snadno udělat doma, najdete zde.
Využití mají široké, důležité je ale používat je v syrovém stavu jako posypku na pomazánky, do polévek, na posypání rizota apod. A tak se i v zimě dá jíst tak, abychom si dopřáli dostatečné množství zeleniny a ještě si i pochutnali.


Žádné komentáře:

Okomentovat