úterý 16. prosince 2014

Aromaterapie na podzim a v zimě

Na podzim a v zimě využijeme do aromalampy i do masážních olejů  hřejivé  éterické oleje, které zároveň dezinfikují a zbavují vzduch virů i bakterií čistí, některé také zlepšují imunitu

Tymiánový olej
Existuje několik set druhů tymiánu, blízce příbuzná je i mateřídouška a má téměř stejné účinky jako tymián, je však pro své jemnější působení vhodnější pro děti a má i příjemnější vůni.
Tymiánový olej má silné a velice široké antimikrobiální i antivirální účinky.

Tento olej také téměř nestárne, u některých jiných olejů dochází časem ke snížení kvality a účinnosti, tento olej časem ještě získává na účinnosti, je to ale bohužel vyváženo i vyšší dermální dráždivostí.
V zásadě se dá koupit tymiánový olej červený a a světlý. Světlý má kolem 25% účinné látky (tymolu), červený okolo 55%. Je tedy kvalitnější a vhodný i k vnitřnímu použití (např. nakapaný na chleba) Tymiánový olej má široké antimikrobiální účinky již při velmi nízké koncentraci. Likviduje kvasinky v trávícím traktu, působí proti parazitům, napomáhá tvorbě bílých krvinek a tím posiluje imunitu. pomáhá léčit nachlazení, rýmu, angínu i chřipku.
V kosmetice se využívá na léčení kožních zánětů, při tvorbě akné i v protiplísňových preparátech. Přípravky s tymiánem se využívají na revma a artritidu. Používá se na dezinfekci rukou nebo výplachy ústní dutiny, ve formě inhalací při problémech dýchacích cest a nachlazení.

Při nastydnutí lze doporučit 5x denně 2kapky červeného tymiánového oleje (nebo mateřídouškového oleje) po jídle (nakapat na pečivo). V aromalampě použijeme směs 5 kapek borovicového oleje a 1 kapku tymiánového (mateřídouškového) oleje.


Hřebíčkový olej
Hřebíčkový olej máme spojený s vůní Vánoc, svařeného vína či kořeněného čaje, kdy prohřeje.
Je antimikrobiální a antiseptický a velmi vhodný při použití v ústech proti tvorbě patogenní mikroflóry, proti zánětům a při bolestech zubů slouží jako lokální anestetikum.
Je vynikající na zánětlivou a aknózní pokožku.
Dále odpuzuje hmyz, je vhodný v kombinaci s jinými oleji (tymián, šalvěj dobromysl, saturejka) při vnitřním použití proti parazitům a při protiplísňové terapii (vnitřně i zevně při plísni nehtů nebo kůže), tato směs zvyšuje imunitu a potlačuje zánětlivé procesy v těle.

Vzhledem k jeho vysoké účinnosti a vzhledem k možnému dráždění pokožky je doporučuje opatrnost při dávkování a používání nízkých koncentrací okolo 1% -2%.
Při použití v aromalampě krásně provoní vzduch, ale zbaví ho i mikrobů. Pokud nechcete používat aromalampu, je možné olej nakapat na buničinu nebo bavlnu a nechat volně odpařovat, případně přidat do zvlhčovače vzduchu na radiátorech.

Žádné komentáře:

Okomentovat