neděle 11. ledna 2015

Aromaterapie - využití éterických olejů


Éterickými oleji nazýváme rostlinné silice, tedy vonné složky, které jsou obsažené v různých částech tzv. siličnatých rostlin (kořenech, listech, kůře, plodech, květech, atd.).

Technologie jejich získávání známe několik. Nejrozšířenější je parní destilace. Ale známe i oleje z citrusových plodů, které se získávají lisováním nebo častěji odstřeďováním. U některých specialit přichází v úvahu extrakce, příp. jiné výjimečně používané technologie.

Většina éterických olejů je téměř bezbarvá. Některé oleje se však vyskytují v různých barevných odstínech. K modrým patří heřmánek nebo řebříček, k rudým pomeranč, k rezavým jasmín. A tím výčet pochopitelně nekončí.


Éterické oleje jsou většinou velmi těkavé. Je nutné je uchovávat v dobře uzavřených lahvičkách z tmavého skla, aby byla zajištěna jejich ochrana před denním světlem a UV zářením. Z chemického hlediska jde o velmi složité směsi. Často několik set jednotlivých biosubstancí– terpenů, nejrůznějších alkoholů, esterů, fenolů, aldehydů, ketonů a mnoha dalších složek.Tyto látky komplexně vytvářejí éterický olej a ovlivňují svým biochemickým složením organizmus uživatelů.


Éterické oleje jsou ve vodě téměř nerozpustné. Jako jejich nosiče používáme nejčastěji v aromaterapii mastné rostlinné oleje, případně alkohol.


Při manipulaci s éterickými oleji musíme dbát maximální opatrnosti, bezpečnosti a nevystavovat je přímému ohni či vysokým teplotám.


Použití éterických olejů.
Éterické oleje je nutno před použitím vždy ředit, s výjimkou levandule a tea tree, které je možné použít neředěné přímo na kůži. Všechny ostatní oleje ředíme v olejovém základě. Ideální je použití panenských zastudena lisovaných olejů (ne rafinovaných), např. slunečnicový, olivový, sezamový, mandlový aj. použít lze i bambucké máslo, kokosový olej a jiné přírodní mastné základy
Vhodné ředění je 5-10 kapek éterického oleje na 10 ml rostliného oleje. Pro děti používáme spíše nižší koncentrace, před použitím je vhodné vyzkoušet snášenlivost oleje, některé oleje mohou být ve vyšších koncentracích dráždivé 

Použití éterických olejů k inhalaci:
Při použití aromalampy dbáme na přiměřenou vzdálenost misky s oleji od plamene. nesmí být moc blízko, aby se oleje nepálily ani moc daleko (voda by se nezahřívala a oleje neodpařovaly). V misce je potřeba mít dostatečné množství vody, oleje je nesmí nikdy pálit! 
Je možné také nakapat éterické oleje do zvlhčovačů na topení nebo na vlhký kapesník a nechat odpařovat na topení. 
Zajímavé je použití ve vysavači, kdy desinfikuje jak vysavač, tak při vysávání i vzduch v místnosti. Tady lze doporučit zejména oleje s antiseptickým, protiplísňovým a antibakteriálním účinkem jako např. levandule, eukalypt, borovice, bergamot, citron, tea tree, skořice, tymián a jiné. Použijeme tak, že vybrané oleje nakapeme na kousek papírového ubrousku (10-15 kapek oleje, ideální je směs olejů), složíme do kuličky a tu vysajeme.

Bergamot
Aromaterapeutické účinky: Má protiplísňové a dezinfekční účinky. Celkově zklidňuje organizmus, antidepresivum. Podporuje hojení jizev, uvolňuje křeče hladkého svalstva. Vynikající součást směsí do kuřáckých místností.
Využití v kosmetice: Na citlivou, svědivou, mastnou a problematickou pleť. Deodoruje, osvěžuje. Přidává se do přípravků pro ústní hygienu, odstraňuje zápach z úst - ústní deodorant. Je vhodnou součástí přípravků pro intimní hygienu - pro své protizánětlivé, antiinfekční a antivirální účinky.

Borovice
Je antiseptická, dezinfikuje a čistí vzduch. Pomáhá při nachlazení, rýmě, je vhodná do koupele při svalové únavě a do saunových směsí.

Citron
Pro své osvěžující účinky je velmi vhodný při duševní námaze, je účinný při bolesti hlavy, infekci dýchacích cest, má antiseptické účinky, snižuje krevní tlak, povzbuzuje trávení a příznivě působí na pleť.

Citronela
Má antidepresivní, silně antivirální a repelentní účinky, podporuje koncentraci a zlepšuje náladu. Vhodná při bolestech hlavy.

Černý pepř
Snižuje horečku, napomáhá trávení a zmírňuje bolesti břicha, prohřívá při svalových bolestech, pomáhá při nachlazení. Je nutné provést test snášenlivosti, protože může dráždit pokožku.

Eukalyptus
Jeden z nejúčinnějších olejů při všech dýchacích obtížích, napomáhá hojení ran, podporuje koncentraci, má příznivé účinky na migrénu, čistí vzduch a patří k základním esencím v aromaterapii.

Geránium
Antidepresivní, uklidňuje, napomáhá hojení ran, používá se na opary a afty, prohřívá, zmírňuje bolesti nervového původu.

Grep
Je antidepresivní, osvěžuje při únavě, dezinfikuje vzduch, vhodný do koupelí a na masáže.


Hřebíček
Pomáhá při celkové slabosti, svalovém vypětí, prohřívá, tiší bolest a odpuzuje hmyz. Užívejte v malých koncentracích, může dráždit pokožku. Není vhodný pro epileptiky.

Jalovec
Má výborné čistící schopnosti, je antiseptický na dýchací cesty, účinný na svalové a revmatické bolesti, podporuje pocení. Pomáhá při onemocnění močových cest, čistí krev.

Kafrovník
Je antiseptický, pomáhá při nachlazení, chřipce, revmatismu, působí sedativně při napětí a šoku, stimuluje trávicí systém. Není vhodný pro epileptiky, při vysokém krevním tlaku a pro těhotné ženy.

Kananga
Afrodiziakum, uklidňující, posiluje při vyčerpání, snižuje krevní tlak a tiší bolesti hlavy.

Lemongrass
Osvěžující vůně povzbuzuje při dlouhodobém zatížení, napomáhá koncentraci, je vhodný do zakouřeného prostředí, má příznivé účinky při léčení výronů, otoků a pohmožděnin.

Lemon tea tree
Má obdobné účinky jako tea tree. Silné přírodní antiseptikum se používá k ošetření ran, popálenin, akné, ekzémů a poranění v dutině ústní, při oparech, krvácení dásní a paradentózách. Zabraňuje tvorbě zánětlivých ložisek, účinný při štípnutí hmyzem. Přináší úlevu při rýmě a nachlazení.

Levandule
Patří mezi nejpoužívanější silice, na kůži se může použít neředěná, uklidňuje, vhodná při nespavosti, bolestech hlavy, migréně, chřipce, dýchacích obtížích, má výrazné hojivé účinky, snižuje krevní tlak, účinná i proti molům.

Velmi účinná při léčbě popálenin, kdy ji nakapeme na postižené místo a postup několikrát opakujeme. Místo přestane velmi rychle pálit a hojení se urychlí. Stejně dobře uklidní i popáleniny od sluníčka.

Limeta
Svěží vůně povzbuzuje při únavě, mírní deprese a rozveseluje, má výrazné antiseptické a antivirální účinky, čistí vzduch.

Litsea Cubeba
Je antidepresivní, podporuje koncentraci, čistí vzduch. Dobrá prevence před nákazou infekčními nemocemi, vhodná také do masážních přípravků na unavené nohy. Může zvyšovat fotosenzibilitu.

Mandarinka
Osvěžuje, výborný psychický stimulant, vhodná vůně pro děti, uvolňuje napětí, mírní migrénu, je vhodná do koupelového a masážního oleje.

Máta peprná
Zmírňuje dýchací problémy, povzbuzuje mozkovou činnost při únavě, tiší bolest, je vhodná do koupelí a na masáže. Zmírňuje nevolnost, příznivě ovlivňuje žaludeční činnost. Nepoužívejte při homeopatické léčbě.


Mateřídouška
Podporuje imunitní systém, zmírňuje únavu, bolesti hlavy a deprese, prokrvuje, je vhodná do koupelí proti revmatu a při hojení hnisavých ran. Doporučuje se používat v nízkých koncentracích. Nevhodná při vysokém tlaku.

Meduňka
Antidepresivní, vhodná při nespavosti a migréně, menstruačních bolestech, hojivá, snižuje krevní tlak. Podporuje pocení, snižuje horečku, pomáhá při zažívacích potížích, povzbuzuje srdeční činnost.

Muškátový oříšek
Je antidepresivní, podporuje koncentraci. Při přípravě masážního oleje doporučujeme dodržet nízkou koncentraci. Nevhodný pro epileptiky, těhotné ženy, malé děti a při vysokém krevním tlaku.

Pačuli
Podporuje koncentraci, působí antidepresivně, vhodné k meditacím, čistí vzduch, napomáhá hojení ran a zánětů, brání tvorbě jizev, repelent, účinné i proti molům.

Palmorůžová
Vhodná při napětí a nervozitě, nespavosti a bolestech hlavy, je účinná při bolestivé menstruaci, působí též jako afrodiziakum.

Pomeranč
Působí antidepresivně, osvěžuje a uvolňuje, je vhodný při horečce, nechutenství, do koupelových a masážních olejů. Může zvyšovat fotosenzibilitu.

Rozmarýna
Silně stimuluje při únavě, podporuje koncentraci, zahání úzkost, pomáhá při nachlazení, chřipce a revmatismu, je vhodná na masáže při bolesti svalů. Nevhodná pro těhotné ženy, epileptiky a při vysokém krevním tlaku.

Růžové dřevo
Antidepresivní, navozuje pohodu a uvolnění. Působí proti bolestem hlavy a uklidňuje, je vhodné do koupelí na regeneraci pokožky. Uvolňuje svalovou ztuhlost.

Skořice
Stimuluje, povzbuzuje, má antiseptické a čistící účinky, působí jako afrodiziakum, pomáhá při nadýmání, nachlazení, silně prokrvuje pokožku - nutno provést test snášenlivosti.

Šalvěj
Působí sedativně na nervový systém, při delším vdechování působí euforicky, tlumí menstruační bolesti, lehce snižuje tlak, podporuje trávení, pro své antibakteriální účinky je vhodná na koupele nohou. 


Šalvěj muškátová
uklidňuje předmenstruační a menstruační bolesti (aplikujeme masáží na podbřišek). Vykazuje estrogenu podobné účinky, kterých lze využít v přechodu, kdy zmírňuje návaly horka, pozitivně ovlivňuje kolísání nálad. Pomáhá odbourávat napětí a stres, celkově zlepšuje náladu, proto se používá zejména v zimě do koupelí či masážních olejů. Ve vyšších dávkách může způsobovat euforii.
Šalvěj muškátová se uplatní i v kosmetice, regeneruje pokožku, zpomaluje procesy stárnutí, můžeme ji přidat do krémů na mastnou a zánětlivou pleť

Tea tree
Silně antiseptický, používá se k ošetření ran, popálenin, akné, ekzémů, zánětů a poranění v dutině ústní, krvácení dásní, paradentóz, štípnutí hmyzem a oparů, je nejužívanější přírodní antiseptikum.


Tymián červený
Je antiseptický, vhodný k inhalacím při zánětu dutin, rýmě, nemocích horních cest dýchacích, přidává se do masážního oleje při revmatismu či svalové bolesti, zvyšuje obranyschopnost organismu, pomáhá při trávení. Dodržet nízké koncentrace, nepoužívat v těhotenství a při vysokém krevním tlaku.

Ylang-Ylang
Působí antidepresivně, zmírňuje nervové napětí a nespavost, snižuje krevní tlak, působí jako afrodiziakum, je součástí luxusních parfémů. Dlouhodobá inhalace může způsobit bolest hlavy.




Žádné komentáře:

Okomentovat