sobota 10. ledna 2015

Inspirace na zeleninové polévky

Pórková polévka s pohankou
1-2 pórky nakrájíme na tenké proužky a osmažíme na olivovém oleji nebo na másle a lehce podusíme, zalijeme vývarem (cca 750 ml) a necháme povařit. Ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, případně přírodně fermentovanou sójovou omáčkou. Přidáme 2 hrsti pohanky lámanky a necháme dojít cca 10 minut dojít než pohanka změkne.

Tato polévka je vhodná zejména v zimě, pórek i pohanka mají zahřívací energii a podporují prvek kovu, který je přiřazen zimnímu období.


Krémová mrkvová polévka 
Tato polévka má mnoho variant a dá se obměňovat použitím různého koření, případně ovoce (pomerančové šťávy)

Základní recept:
1 kg mrkve
1 l vývaru
máslo, olej, kokosový olej
římský kmín, kari, pepř, sůl, zázvor
volitelně jablko, pomerančová nebo citrónová šťáva
volitelně smetana, zakysaná smetana, kokosové mléko

Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka, osmažíme na olivovém oleji, másle nebo kokosovém oleji.
Můžeme přidat římský kmín nebo kari, necháme na oleji rozvonět a zalijeme vývarem. Osolíme, opepříme, můžeme přidat kousek zázvoru nakrájeného na kousky. Případně přidáme jablko, pomerančovou šťávu, citronovou šťávu. Uvaříme do měkka a rozmixujeme tyčovým mixerem. Na talíři můžeme dochutit zakysanou nebo sladkou smetanou nebo zakápnout olivovým nebo ořechovým, případně kokosovým olejem.

Mrkvová s pohankou
Mrkev nastouháme na hrubém struhadle a podusíme na másle. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, případně přidáme muškátový oříšek nebo květ. Povaříme do měkka, vypneme, vsypeme 2 hrsti propláchnuté pohanky lámanky a necháme cca 10 minut dojít. Místo lámanky můžeme použít i ovesné vločky, případně uvařené jáhly

Krémová polévka z červené řepy
Řepu očistíme, nakrájíme na malé kousky a orestujeme na oleji. Zalijeme vývarem nebo vodou, ochutíme solí, případně pepřem a  mletým kmínem. Uvaříme do měkka a rozmixujeme. Můžeme dochutit citronovou šťávou.
Podáváme se zakysanou nebo sladkou smetanou.
Podobně se dá použít i celer a kořenová petržel.

Zeleninová polévka
Mrkev, celer, petržel, případně pórek nakrájíme na kousky, orestujeme na másle nebo oleji a zalijeme vývarem a uvaříme do měkka. Ochutíme solí, pepřem, muškátovým květem .....
Do polévky dávám v různých obměnách buď brambory, nebo (předem uvařené) luštěniny, ovesné vločky, rýži, celozrnné těstoviny.....
Dá se také použít miso (pozor nesmí se vařit, proto se dává až do uvařené polévky), ochutit přírodně fermentovanou sójovou omáčkou, tofu, případně tempeh

Dýňová polévka
Tato polévka je u nás v poslední době poměrně hojně vařená a na webu najdete spoustu receptů.
Moje oblíbené verze najdete zde a tady. Je to typická podzimní polévka, ale dýně koupíte i v zimě a byla by škoda tuto polévku vařit jen na podzim,


Všechny polévky můžete dochucovat zelenou petrželkou, která se dá pěstovat v květináčku doma a také klíčky, které dodají vitamíny a enzymy. Mám také v mrazáku nakrájenou pažitku a větvičky libečku, které do polévky přidávám.



Žádné komentáře:

Okomentovat