pondělí 2. listopadu 2015

Dýňové rizoto

1 velká cibule
2 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
500g rýže arborio
1 dcl bílého vína
cca 1 l vývaru
500g dýně (hokaido, máslová apod.)
lžíce másla
70g parmazán
čerstvá šalvěj, tymián
sůl, pepř
6- 8 porcí

V hrnci rozehřejte olej, osmahněte cibulku a česnek dosklovala. Vmíchejte propláchnutou rýži a osmahněte na oleji, Zalijte vínem a nechte ho odpořit. Přisypte nakrájenou dýni a koření a podlévejte vývarem - vždy jen jednu až dvě sběračky, další přilívejte až když se tekutina vyvaří. Rýži stále míchejte, aby se směs nepřipálila. Pokračujte dokud rýže nebude měkká. Správné risotto se vaří na skus. Dochuťte solí, pepřem a vmíchejte máslo a parmazán.

Rizotto je poměrně energeticky vydatné a obsahuje dost tuků, proto ho podávejte spíše v menším množství a doplňte ho zeleninovým salátem, rychlokvašeným zelím nebo dušenou zeleninou nebo jako přílohu k libovému masu nebo rybě.


Žádné komentáře:

Okomentovat