neděle 16. listopadu 2014

Neváhejte a kvašte aneb domácí kysané zelí a jiná rychlokvašená zelenina

O prospěšnosti kvašené a rychlokvašené zeleniny se obecně ví a u nás v Čechách je hodně oblíbené kvašené zelí. Obsahuje spoustu vitamínů, minerálů, enzymů a bakterií mléčného kvašení, které v zimním období zásobují a pročišťují náš organismus, zlepšují trávení a celkově podporují imunitu. Kvašená zelenina také většinou dobře chutná. Je vhodné ji jíst v menším množství, ale pravidelně.

Pokud jste zvyklí kupovat kvašené zelí v supermarketech, přečtete si test o tom, jak to vypadá s obsahem žádaných látek u běžně prodávaného zelí. Bohužel se ukazuje, že průmyslově vyráběné zelí postrádá vitamíny, často i bakterie mléčného kvašení, zato obsahuje konzervanty a jiná "éčka". Pokud tedy chcete kvalitní a chutné zelí, nezbývá než se do přípravy zelí pustit doma. Ale  není to nic náročného, nebojte. Jednoduché návody, jak si udělat kvašené zelí doma si přečtěte tady nebo tady

Já přidám zajímavý tip na rychlokvašené zelí s červenou řepou a dýňovými semínky, které jsem letos ochutnala od kamarádky a které moc chutná mě i dětem (díky, Táňo :-))



Bílé zelí nastrouháme případně nakrájíme na jemno,smícháme s na jemno nastrouhanou řepou v poměru 2 díly zelí : 1 díl řepy (nebo dle chuti) Dobře prosolíme, lehce okmínujeme, přidáme hrst dýňových semínek a počkáme cca 2 hodiny než zelenina pustí šťávu. Dobře napěchujeme do sklenic. Mně se na rychlokvašení osvědčily tyto  sklenice z Ikea. Zelenina musí být ponořená ve šťávě, pokud není, je potřeba dolít převařenou vychladlou vodou. Zavřu víčko, celou sklenici postavím do hlubokého talíře (ze sklenice bude vytékat šťáva) a nechám v chladnu a temnu kvasit cca 3 dny. V temnu proto, aby se neztrácely vitamíny citlivé na světlo (vitamín C), v chladnu kvůli chuti - kvasící proces probíhá pomaleji a zelenina je chuťově lepší než když kvašení proběhne rychle. Skladujeme v lednici, kde kvasící proces ještě pomalinku pokračuje a chuť se vylaďuje. Průběžně odebíráme dle potřeby a mezitím necháváme kvasit další dávku, abychom měli pořád zásobu.

Se zeleninou se dá samozřejmě různě experimentovat, používat různé kombinace zeleniny, přidat různá koření (kromě kmínu se hodí např. semínka hořčice), křen, cibule, jablka ....
Inspirovat se můžete zde, jde o blog věnovaný kvašení a fermentaci všeho možného i nemožného ...
Pěkné články o kvašení zelí a kvašené zelenině najdete tu a tady
A tip na můj oblíbený recept salát z červeného zelí

Tak dejte vědět, jak dopadly vaše pokusy, co jste zkvasili, jakou zeleninu a koření jste použili. 

1 komentář:

  1. Kvašené zelí je fajn a pěkně to koresponduje s vaším jiným článkem, co za zeleninu jíst v zimě. Když se to se zelím nepřežene, tak je to fakt příjemné a zdravé. Navíc plné vitamínů! :) A dobře se to kombinuje i se sportem, takže ideální kombinace teď na prosinec je obléct teplé legíny, dát si mističku kysaného zelí (samozřejmě ne s kachnou), a vyrazit aspoň na půl hodiny. Výsledky jsou zaručeny! :)

    OdpovědětVymazat